اگر علائم بارداری که در ادامه به آن اشاره میکنیم را دارا هستید، لازم است مقالات هفته اول بارداری تا هفته چهلم بارداری را مطالعه کنید. در دوران بارداری دچار نشانهها و علائمی میشوید که در این محتوا به آنها میپردازیم. افزایش و کاهش هورمونها در طی بارداری میتواند باعث بروز این علائم شود. هورمونهای دوران حاملگی شامل استروژن، گنادوتروپین و پروژسترون است. این هورمونها در شروع بارداری به سرعت افزایش پیدا میکنند. با تغییر هورمونها، علائم بارداری شروع میشود. آیا با علائم حاملگی آشنایی دارید؟ در این مطلب از وبسایت ویشان به شما اطلاعات لازم درباره نشانههای بارداری را ارائه میدهیم.
علائم بارداری چیست؟
در صورت بارداری ممکن است که برخی از علائم را تجربه کنید. بعضی از این علائم در روزهای اول بارداری شدیدتر هستند. اگر چند مورد از علائم زیر را باهم تجربه کرده اید، باید تست بارداری را انجام دهید. علائم حاملگی شامل موارد زیر است:
- عقب افتادن پریود
یکی از رایجترین علائم حاملگی، عقب افتادن پریود است. به منظور اطمینان از زمان دقیق قاعدگی میتوانید روز پریودتان را در تقویم علامتگذاری کنید. البته در صورتی که از قرصهای ضد بارداری برای متوقف کردن پریودتان استفاده میکنید، عقب افتادن قاعدگی نمیتواند راه مؤثری برای تشخیص بارداری باشد. هنگامی که لقاح اتفاق میاُفتد، بدن شما به دلیل ترشح برخی از هورمونها، تخمکگذاری و ریزش پوشش داخلی رحم را متوقف میکند. به این معنی است که دوره قاعدگی شده در حال حاضر متوقف شده است و تا زمان به دنیا آمدن فرزندتان دیگر پریود نمیشوید.
آیا بارداری در پریودی امکان پذیر است؟ برای رسیدن به پاسخ سوال به مطلب لینک شده مراجعه کنید.
- خونریزی خفیف
گاهی اوقات خانمهای حامله در اوایل بارداری دچار خونریزی خفیف میشوند. خونریزی خفیف در اوایل بارداری میتواند با درد زیر شکم نیز همراه باشد. این خونریزی به طور معمول هنگامی رخ میدهد که قاعدگیتان به اِتمام رسیده است. در صورتی که موقع پریودتان نیست و دچار خونریزی شدهاید برای تشخیص حاملگی به پزشک مراجعه کنید. - خستگی
از علائم اولیه بارداری میتوان به خستگی زیاد اشاره کرد. حتی با انجام فعالیتهای روزانه در طول روز نیز خستگی بسیار زیادی را تجربه خواهید کرد. افزایش سطح پروژسترون میتواند باعث خواب آلودگی شود. - حساسیت و افزایش سایز سینه
یکی از علائم باردای، حساسیت سینهها است. در صورت حاملگی ممکن است که سوزش در اطراف سینه را احساس کنید. به علاوه، پوست اطراف نوک سینه در دوران بارداری ممکن است که ناهموارتر به نظر برسد. افزایش سایز و تیره شدن نوک پستان نیز از دیگر علائم بارداری محسوب میشوند. این علائم معمولاً به دلیل ایجاد تغییرات هورمونی در بدن رخ میدهند. تغییرات هورمونی برای آمادهسازی سینهها جهت شیردهی استفاده میشود. در کل، تیره و بزرگ شدن نوک سینه را میتوان جزو نشانههای بارداری در نظر گرفت.
· نوسانات خلقی
زمانی که بین هفتههای ۶ تا هفته ۱۰ حاملگی هستید، ممکن است که متوجه تغییراتی در خلق و خوی خود شوید. در کل، در اوایل بارداری، به ویژه در سه ماهه اول تغییرات در خلق و خو شایع است. تغییرات خلقی ناشی از تغییر هورمونها است. خستگی و استرسهای ناشی از اوایل بارداری نیز احتمالاً در بروز تغییرات خلقی نقش دارند.
بدن در دوران بارداری هورمونهای مختلفی را تولید میکند. این هورمونها نقش مؤثری در تسهیل زایمان و کمک به شیردهی به نوزاد دارند. در هفتههای اول بارداری، میزان هورمونهای پروژسترون و استروژن در بدن افزایش پیدا میکند. افزایش میزان این هورمونها در بدن منجر به ایجاد نوسانات خلقی میشود. گریه و خندههای بیدلیل جزو نوسانات خلقی هستند که در دوران بارداری تجربه خواهید کرد. نوسانات خلقی در دوران بارداری ممکن است که باعث بروز افسردگی، تحریک پذیری و اضطراب شوند.
· حالت تهوع و استفراغ
یکی از شایعترین علائم بارداری، حالت تهوع و استفراغ است. حالت تهوع میتواند در هر زمانی از شبانه روز رخ دهد. بیشتر خانمها در دوران بارداری دچار این عارضه میشوند. حالت تهوع و استفراع در طی بازه زمانی ۲ الی ۸ هفته بعد از حاملگی شروع میشوند. این حال، برخی از زنان زودتر دچار حالت تهوع در دوران بارداری میشوند. افزایش سطح هورمونها در دوران حاملگی میتواند از رایجترین علل بروزعلائمی مانند تهوع و استفراغ باشد.
حساسیت به بو و ویار
خانمهای حامله ممکن است به بوی برخی از غذاها حساسیت بیشتری داشته باشند. اگر این علائم را دارید، باید نشانههای دیگر بارداری را نیز تجربه کنید. البته همه خانمهای باردار دچار ویار یا حساسیت به بو نمیشوند.
یبوست
برخی از خانمها در دوران بارداری ممکن است که دچار نفخ و یبوست شوند. یبوست در اوایل بارداری میتواند ناشی از افزایش هورمون پروژسترون باشد. افزایش هورمون پروژسترون در بدن و کند شدن سیستم گوارش باعث بروز عارضه یبوست میشود. فعالیت بدنی، نوشیدن مایعات زیاد و خوردن غذاهای پر فیبر میتواند به پیشگیری و درمان یبوست کمک کند.
سردرد
یکی از علائم اولیه بارداری، بروز سردردهای خفیف تا شدید است. سردرد میتواند ناشی از افزایش سطح هورمونها در بدن باشد. افزایش جریان خون نیز یکی دیگر از علل بروز سردرد در دوران بارداری محسوب میشود. این نشانه اولیه بارداری میتواند در صورت عدم مصرف مایعات کافی یا کم خونی نیز رخ دهد، بنابراین انجام آزمایش خون برای تشخیص علت سردرد لازم است.
تکرر ادرار
یکی دیگر از علائم اولیه دوران بارداری، تکرر ادرار است. در دوران بارداری، خونرسانی بدن افزایش پیدا میکند. کلیهها، خون شما را فیلتر میکنند و مواد زائد اضافی را از بین میبرند. این مواد زائد بدن از طریق ادرار دفع میشوند. در نتیجه، در دوران حاملگی دچار عارضه تکرر ادرار میشوید.
لکه بینی
یکی از علائم اولیه حاملگی، لکه بینی خفیف است. لکه بینی هنگامی رخ میدهد که تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل میشود. به طور معمول، این اتفاق طی بازه زمانی ۱۰ الی ۱۴ روزه بعد از لقاح رخ میدهد. لکه بینی در نزدیکی دوران قاعدگی رخ میدهد و همه خانمها این علامت بارداری را تجربه نمیکنند.
تنگی نفس
اگر قبلاً دچار تنگی نفس نشده اید و سایر علائم بارداری را دارید، احتمالاً حامله هستید. به دلیل اینکه جنین در بدن مادر به اکسیژن احتیاج دارد، میزان اکسیژن در بدن جنین و مادر تقسیم می شود. بنابراین، خانم باردار به این دلیل دچار تنگی نفس می شود.
افزایش میزان دمای بدن
یکی از نشانههای بارداری، افزایش میزان دمای بدن است. افزایش میزان دمای بدن در دوران تخمک گذاری تا قاعدگی اتفاق می اُفتد. در صورت ادامه داشتن افزایش دمای بدن تا بیشتر از دو هفته احتمالاً باردار هستید. پس به تغییرات دما بدن خود به عنوان علامت بارداری توجه کنید.
درد زیر شکم و لگن
یکی از علائم بارداری، بروز درد خفیف تا شدید در ناحیه زیر شکم، کمر و لگن است. گرفتگی خفیف در لگن، کمر یا شکم معمولاً در اوایل بارداری رخ میدهد، زیرا جنین به رحم میچسبد. درد شدید در یک طرف بدن میتواند نشان دهنده حاملگی خارج از رحم باشد.
گرفتگی بینی
افزایش حجم خون و هورمونها فشار بیشتری روی عروق ظریف مانند رگهای بینی وارد میکنند. استروژن میتواند رگهای خونی را گشاد کند و منجر به تورم در غشاهای مخاطی بینی شود.
افزایش ضربان قلب
در حدود هفته های 8 تا 10 بارداری، قلب شما سریعتر خون را پمپاژ می کند. تپش قلب و آریتمی را می توان جزو نشانههای بارداری در برخی از خانم ها در نظر گرفت. پس اگر قبلاً سابقه تپش قلب و افزایش ضربان قلب را نداشته اید، سایر علائم بارداری را برای تشخیص حاملگی بررسی کنید.
اولین علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر می شود؟
آیا میدانید که نشانه های بارداری پس از گذشت چه بازه زمانی ظاهر میشوند؟ به طور معمول، علائم اولیه حاملگی تا مدت ۲ هفته بعد از لقاح ظاهر میشود. اگر هر یک از نشانههای بارداری را تجربه کردهاید، برای اطمینان خاطر بهتر است که تستهای لازم را انجام دهید. عقب افتادن پریود، حساسیت سینه و نوسان خلق جزو علائم اولیه بارداری محسوب می شوند.
اگر روش خواندن جواب آزمایش بارداری را بخوانید، به مجله ویشان مراجعه کنید.
علائم بارداری پسر چیست؟
تهوع شدید صبحگاهی، نوسانات خلقی شدید، ویار شیرینی جات و افزایش وزن نسبتاً زیاد را میتوان جزو علائم بارداری جنین دختر در نظر گرفت. آیا با نشانههای بارداری پسر آشنایی دارید؟ در این بخش، اطلاعات لازم درباره این علائم را به شما ارائه میدهیم. اگر هر یک از این علائم را دارید، شاید پسردار شوید. این علائم و نشانهها عبارتند از:
- آکنه و جوش صورت: گاهی اوقات، افزایش و کاهش برخی از هورمونها در حاملگی باعث بروز لکه و جوشهای صورت میشود. در صورتی که قبل از دوران بارداری دچار لکه و آکنه نشده بودید، احتمالاً این علامت نشانه بارداری پسر است.
- ویار غذایی: یکی از علائم بارداری، ویار غذایی است. در بارداری، خانمها به غذاها و عطر و طعم آنها تمایل بیشتری نشان میدهند. در صورتی که به غذاهای شور یا ترش ویار دارید، احتمالاً فرزندتان پسر است.
- ادرار تیره رنگ: رنگ ادرار ممکن است در طی بارداری تغییر پیدا کند. معمولاً در صورتی که جنین پسر باشد، رنگ ادرار تیرهتر خواهد شد.
- افزایش سایز سینه: بزرگ شدن سینه یکی از علائم مهم دوران بارداری است. این علامت در بارداری دختر و پسر طبیعی است. اما در صورتی که جنین شما پسر باشد، احتمالاً سایز سینه سمت راستتان بزرگتر خواهد بود.
- افزایش ضربان قلب نوزاد: قبل از سه ماه اول بارداری جنسیت نوزاد تعیین نمیشود. بنابراین، پزشکان به طور معمول با بررسی میزان ضربان قلب جنین، جنسیت را به صورت احتمالی تعیین میکنند. به عقیده پزشکان، در صورتی که ضربان قلب جنین از میزان ۱۴۰ ضربه در دقیقه زیادتر باشد، احتمالاً فرزندتان پسر است.
چرا علائم بارداری دارم ولی باردار نیستم؟
بسیاری از علائماولیه بارداری با سایر بیماریها و چرخه قاعدگی معمولی همپوشانی دارند. گاهی اوقات علائم قبل از قاعدگی بسیار شبیه به نشانههای بارداری است. بنابراین، تشخیص بارداری میتواند دشوار باشد. همچنین، شما ممکن است در یک ماه پریود نشوید ولی باردار هم نباشید. مشکلات هورمونی، استرس، افزایش و کاهش وزن میتوانند جزو دلایل عقب افتادن پریود محسوب شوند.
آیا خواب رفتن پا از علائم بارداری است؟
به طور معمول، خانمهای حامله در سه ماه آخر دوران بارداری دچار علائمی مانند خواب رفتن پا میشوند. افزایش میزان هورمونها یکی از دلایل بروز این علامت در دوران بارداری است. در دوران بارداری به دلیل ترشح هورمون ریلکسین، دهانه رحم و لگن باز میشوند و در نتیجه فشار بیشتری روی مفاصل اِعمال میشود. افزایش فشار روی مفاصل به دلیل بالا رفتن میزان هورمونها در بدن را میتوان از علل خواب رفتن پا در دوران بارداری در نظر گرفت. خواب رفتن پا در دوران حاملگی میتواند ناشی از عارضه کم خونی باشد. کاهش تعداد گلبولها قرمز در خون منجر به کمبود آهن و در نتیجه خواب رفتن پا میشود.
علائم بارداری خارج از رحم چیست؟
در برخی از مواقع، خانمها به دلایل مختلف دچار حاملگی خارج از رحم میشوند. در صورت رشد و نمو تخمکها در محل اشتباه احتمالاً علائمتان تشدید میشود. علائم حاملگی خارج از رحم با علائم بیماریها و مشکلات دیگر مانند آندومتریوز اشتباه گرفته میشود. با این حال، از علائم بارداری خارج از رحم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد در ناحیه لگن
- خونریزی زیاد
- لکه بینی
- آمنوره
علائم بارداری دوقلو چیست؟
برخی از خانمها به دلایل هورمونی یا ژنتیکی صاحب فرزند دوقلو یا چندقلو میشوند. یکی از بهترین راهها برای تشخیص بارداری دوقلو یا سه قلو، انجام سونوگرافی است. آیا میدانید که خانمهایی که دوقلو حامله هستند چه علائمی را تجربه میکنند؟ نشانههای بارداری دو قلو شامل موارد زیر است:
- سطح بالای هورمون hCG
یکی از هورمونهایی که در خون و ادرار خانم حامله وجود دارد، هورمون Hcg است. این هورمون در بدن خانمها وظیفه رشد زیگوت و لانه گزینی را دارد. در صورتی که خانم حامله دوقلو باردار باشد، احتمال افزایش این هورمون وجود دارد. - تهوع شدیدتر
یکی از علائم بارداری دوقلو، حالت تهوع شدید است. اگر فرد دچار حالت تهوع شدید شود، احتمالاً دوقلو حامله است. البته در سه ماه دوم بارداری دوقلو، احتمال بروز این علامت بیشتر است. - افزایش زیاد وزن
خانمهایی که دوقلو باردار هستند، دچار اضافه وزن شدید میشوند. البته برخی از خانمها با این علامت مواجه نمیشوند. بنابراین به عنوان خانم حامله، اگر در سه ماه اول بارداری دچار افزایش وزن خیلی زیاد شدهاید، احتمالاً دوقلو باردار هستید. راجعبه اضافه وزن در بارداری بخوانید. - فشار خون بالا و تنگی نفس
خانمهای دوقلوزا احتمالاً دچار افزایش فشارخون میشوند. فشارخون دیاستولیک در خانمهایی که دوقلو حامله هستند به مرور زمان بیشتر میشود. یکی دیگر از علائم بارداری دوقلو، مشکل تنگی نفس است. از آنجایی که در رحم خانمهای باردار میزان زیادی مایع آمنیوتیک تجمع پیدا میکند، فرد دچار تنگی نفس میشود. رحم خانم حامله به دلیل بزرگ شدن، ریههای فرد را تحت تأثیر داده و در نتیجه تنگی نفس رخ میدهد. - حساسیت شدید پستان ها
از علائم دیگر بارداری دوقلو میتوان به حساسیت سینه اشاره کرد. این عارضه به طور معمول در هفتههای ۴ الی ۷ بارداری رخ میدهد. پس اگر در دوران بارداری دچار حساسیت شدید سینه شدهاید، احتمالاً دوقلو باردار هستید. - تکرر ادرار
تکرر ادرار را نیز میتوان جزو نشانههای بارداری دوقلو در نظر گرفت. تکرر ادرار به دلیل افزایش میزان جریان خون در کلیه رخ میدهد. در نیمه دوم بارداری به دلیل افزایش حجم رحم و فشار زیاد روی مثانه، فرد دچار تکرر ادرار میشود. - گرفتگی عضلات شکم
یکی از علائم بارداری، گرفتگی عضلات در ناحیه شکم است. به علت لانه گزینی رویان، عارضه گرفتگی عضلات رخ میدهد. از آنجایی که در بارداریهای دوقلو، دو رویان لانه گزینی میکنند، درد ناشی از گرفتگی عضلات شکم نیز بیشتر خواهد بود. به صورت کلی، در دوران حاملگی احتمال دارد که در ناحیه زیر شکم درد خفیف تا شدید را احساس کنید. این درد در دوران حاملگی کاملاً طبیعی است.
علائم بارداری و تشخیص حاملگی
در مراحل اولیه بارداری بدن شما دچار تغییرات قابل توجهی میشود. شما ممکن است که در طی مراحل اولیه بارداری علائمی از قبیل خستگی، حساسیت سینه و درد زیر شکم را تجربه کنید. در صورت تجربه هر یک از علائم بارداری، بهترین راه انجام تست حاملگی است. اگر نتیجه تست بارداری خانگی مثبت بود، برای تشخیص دقیقتر میتوانید سونوگرافی و آزمایشات مرتبط را انجام دهید.
منابع: