فشار خون در بارداری (Pregnancy-induced hypertension یاGestational Hypertension) موضوع بسیار مهمی به شمار میرود که باید توجه زیادی به آن داشته باشید. برخی از زنان در دوران بارداری با فشار خون بالا یا پایین روبرو میشوند. ممکن است این سوال برای مادران پیش بیاید که فشار خون بارداری چیست؟ داشتن فشار خون بالا میتواند هم مادر و هم جنین او را در معرض خطر مشکلات دوران بارداری قرار دهد. همچنین فشار خون بالا باعث ایجاد مشکلاتی در حین و پس از زایمان خواهد شد. با دانستن علائم فشار خون بارداری و توجه به آن میتوان تا حد زیادی از این موضوع در بارداری جلوگیری کرد. تا انتهای این مطلب از وبسایت ویشان همراه باشید.
فشار خون بارداری چیست؟
فشار خون زمان بارداری برخی از مادران را بابت این موضوع نگران میکند و به همین خاطر دوست دارند تا بدانند که فشار خون حاملگی چیست؟ و فشار خون زن باردار چقدر باید باشد؟ در تعریف فشار خون بارداری باید گفت که فشار خون بارداری میتواند از بیماریهای پرخطر این دوران باشد و به شدت سلامت مادر و جنین را تحت تاثیر قرار دهد. در مورد اینکه آیا فشار خون بالا در بارداری خطرناک است؟ یا اینکه آیا فشار خون پایین در بارداری خطرناک است؟ باید بدانید که فشار خون در دوران حاملگی هر چه که باشد میتوان به راحتی آن را کنترل کرد و با رفتاری آگاهانه از تمامی خطرات احتمالی پیشگیری کرد. برای تشخیص اندازهگیری دقیق فشار خون در این دوران باید در شرایط آرام، بهدور از استرس و بافاصله از زمان فعالیت، فشار خون را اندازه گرفت.
علائم فشار خون بارداری
مادران باردار با مشاهده علائمی در این دوران میتوانند تا حدودی متوجه فشار خون خود شوند. اضافه وزن در بارداری یکی از علائم داشتن فشار خون بالا در این دوران شناخته میشود. برخی مادران با جستجوی علائم فشار خون بارداری میخواهند از این علائم آگاه شوند. باید گفت که نمیتوان برای فشار خون بارداری علائم خاصی بهخصوص در ماههای اولیه حاملگی مشخص کرد. زیرا برخی از علائم این مشکل، با علائم رایج دیگر بارداری مشترک هستند. با این وجود میتوان علائمی را نیز نام برد که نشان فشار خون بارداری هستند:
- درک ضعیف از تحرک جنین
- برافروخته شدن پوست
- سردرد مداوم و شدید
- تنگی نفس و احساس کسالت
- افزایش ناگهانی وزن از هفته بیستم بارداری
- کاهش میزان ادرار
- تورم دستها یا پاها به شکل ناگهانی و شدیدچ
- درد شکم و معده (زیر دندهها)
- داشتن حالت تهوع و استفراغ در بین روز
- تاری یا مشاهده نقاط نورانی
فشار خون طبیعی زن باردار چند است؟
مادران بسیاری این سوال را دارند که فشار خون بارداری چند باید باشد؟ اطمینان از اینکه فشار خون فرد حامله در سطح سالمی قرار دارد یا خیر، بخش مهمی از مراقبتهای مادر و کودک در دوران بارداری به شمار میرود. اینکه فشار خون بارداری چند است؟ به طور معمول در پمفلت فشار خون بارداری به این موضوع به طور کامل پرداخته میشود. باید گفت که فشار خون نرمال در بارداری یا فشار خون طبیعی زن باردار باید ۱۲ روی ۸ تا ۱۴ روی ۹ باشد. در صورتی که فشار خون مادر بالا باشد، ممکن است که پزشک قرص فشار خون بارداری را تجویز کند.
رابطه میان فشار خون و جنسیت
اطرافیان مادر باردار یا خود فرد حامله دوست دارند تا قبل از گرفتن جواب آزمایش بارداری جنسیت جنین را حدس بزنند. گفته میشود که فشار خون بالا در اوایل بارداری و جنسیت جنین یعنی بارداری پسر یا دختر با یکدیگر مرتبط هستند. برخی میگویند که فشار خون در بارداری پسر بالا است؛ یا فشار خون پایین حاملگی نشان از دختر بودن جنین دارد. بر همین اساس در سالهای اخیر مطالعاتی در خصوص اثر فشار خون بر جنسیت جنین انجام شده که نمیتوان صد در صد به آن استناد کرد.
عوارض فشار خون بارداری
اغلب مادران باردار این سوالات را دارند که فشار خون بالا در بارداری چه عوارضی دارد؟ یا اینکه فشار خون پایین در بارداری چه عوارضی دارد؟ باید اشاره کرد که تپش قلب و فشار خون بالا در بارداری یکی از عوارض مهم است. اما خانمهای حامله باید بدانند که عوارض فشار خون بارداری در جنین و مادر، زمانیکه فشار خون بالا باشد، خطرات جدیتری را با خود به همراه خواهد داشت:
- مشکلات رشد جنین
- جدا شدن جفت
- داشتن زایمان زودرس (زایمان قبل از هفته 37)
- وزن کم هنگام تولد
- نیاز به زایمان سزارین
- پره اکلامپسی و اکلامپسی
- بیماریهای قلبی و عروقی در مادر بعد از زایمان
انواع فشار خون در زمان بارداری
تغییرات فشار خون بارداری مسئله مهمی است که باید مادران باردار به آن توجه داشته باشند. با گذشت زمان در بارداری، فشار خون تغییر میکند یا به سطح قبل از بارداری باز میگردد. مادران باید بدانند که فشار خون بارداری از کی شروع میشه؟ فشار خون در بارداری انواع مختلفی دارد:
فشار خون مزمن
فشار خون مزمن به معنای این است که فرد قبل از بارداری یا قبل از هفته ۲۰ بارداری، فشار خون بالا داشته باشد. میتوان گفت که این موضوع، فشار خون اوایل بارداری به حساب میآید. برخی مادران با جستجوی عنوان فشار خون در اوایل بارداری نی نی سایت، میخواهند تا تجربیات و نظرات سایر مادران باردار را مطالعه کنند. اما برای دانستن فشار خون در روزهای اول بارداری و سایر ماهها باید به پزشک مراجعه کنید.
فشار خون بارداری
برخی از افراد تنها در دوران بارداری با فشار خون بالا مواجه میشوند. این افراد پروتئین در ادرار یا سایر مشکلات قلبی یا کلیوی ندارند. فشار خون بالا این مادران بعد از هفته ۲۰ بارداری یا نزدیک به زایمان تشخیص داده میشود. فشار خون بالا در ماه ششم بارداری آن قدر خطرناک نیست و میتوان آن را کنترل کرد. این نوع فشار خون بارداری بعد از زایمان از بین میرود.
فشار خون پره اکلامپسی
خانمهای باردار با جستجوی عنوان فشار خون بالا بارداری نی نی سایت در اینترنت اطلاعات درستی از این موضوع به دست نخواهند آورد. خانمهای حامله باید بدانند که فشار خون بارداری پره اکلامپسی زمانی اتفاق میافتد که خانمی از قبل فشار خون طبیعی داشته است؛ اما پس از هفته بیستم بارداری به یک باره دچار فشار خون بالا تو بارداری و پروتئین در ادرار یا سایر مشکلات روبرو میشود. خانمهایی که فشار خون مزمن دارند نیز ممکن است به پره اکلامپسی مبتلا شوند. این امکان وجود دارد که برخی از زنان مبتلا به پره اکلامپسی، دچار تشنج شوند.
فشار خون قبل، حین یا بعد از بارداری چگونه است؟
تنظیم فشار خون بارداری، مسئله مهمی به حساب میآید که افراد باردار باید توجه بسیاری به آن داشته باشند. تنظیم فشار خون زن باردار و چک کردن فشار خون قبل بارداری، حین بارداری و بعد از بارداری بسیار مهم است:
قبل از بارداری
چک کردن و تنظیم فشار خون قبل از بارداری بسیار مهم شناخته میشود. برای بارداری خود برنامهریزی کنید. قبل از بارداری به پزشک مراجعه کرده تا وضعیت سلامت شما از جمله فشار خون را بررسی کند. پزشک راههای حفظ سلامتی و وزن سالم را از طریق تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم را به شما میگوید.
حین دوران بارداری
باید با مراجعه به پزشک، مراقبتهای اولیه و منظم قبل از زایمان را دریافت کرد. همچنین به طور منظم به ملاقات با پزشک یا متخصص رفت. بدون مشورت با پزشک خود، نباید مصرف هیچ نوع دارویی از جمله داروهای بدون نسخه را متوقف یا شروع کنید. در این دوران باید فشار خون ناشی از بارداری به طور مرتب اندازهگیری شود. در صورتیکه فشار خون بالاتر از حد معمول بود یا علائم پره اکلامپسی داشتید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
بعد از بارداری
بررسی وضعیت مادر و اندازهگیری فشار خون بعد از بارداری بسیار مهم است. اگر فرد در دوران بارداری فشار خون بالا داشته باشد، در معرض خطر سکته مغزی و سایر مشکلات بعد از زایمان قرار دارد. در صورتیکه مادری بعد از زایمان علائم پره اکلامپسی را داشت باید بسیار سریع به پزشک خود اطلاع دهد یا با شماره ۱۱۵ تماس بگیرد.
برای کاهش فشار خون بارداری چی بخوریم؟
بسیاری از خانمهای حامله این سوال را دارند که برای کاهش فشار خون بارداری چه بخوریم؟ لازم است بدانید که میتوان به کنترل فشار خون بارداری با تغدیه پرداخت. اینطور نیست که با داشتن فشار خون بالا اصلا چیزی نخورید. به طور مثال میتوان به تاثیر هندوانه و فشار خون بارداری اشاره کرد؛ لیکوپن موجود در هندوانه به خانمهای حامله کمک میکند تا کمتر دچار فشار خون بالای بارداری (پری اکلامپسی) شوند. خوراکیهای بسیاری برای پایین آوردن فشار خون وجود دارد که میتوانید بخورید:
- برگهای سبز (کاهو، کلم بروکلی، اسفناج، برگ تربچه و برگ چغندر)
- سبزیجات (هویج، چغندر قرمز، لوبیا سبز، نخود فرنگی، گوجه فرنگی، پیاز، کرفس، مارچوبه)
- لبنیات
- انواع توتها (توت سفید، توت قرمز، شاتوت، تمشک و توت فرنگی)
- دانههای کامل (جو، آرد گندم کامل، برنج قهوهای، گندم سیاه و کوینو آ)
- ماهی
- موز
- انار
- پسته
- روغن زیتون
- شکلات تلخ
- تخمه آفتابگردان و تخمه کدو بدون نمک
تدابیر طب سنتی در درمان فشار خون بارداری
برخی از خانمهای باردار این سول را دارند که آیا میشود به درمان فشار خون بارداری با طب سنتی پرداخت؟ به طور مثال برای دانستن نقش گریپ فروت و فشار خون بارداری و مشاهده نظرات و تجربههای دیگران را در این خصوص در اینترنت، عنوان گریپ فروت و فشار خون بارداری در نی نی سایت را سرچ میکنند. اما باید بدانید که متخصصان طب سنتی راههای مختلفی را برای درمان فشار خون بارداری (بالا) توصیه میکنند:
- حجامت کردن در ماههای 4 تا 7 بارداری
- خوردن ترکیب عرق کاسنی و شاهتره
- پرهیز از پرخوری و درهم خوری
- مصرف میوههایی مانند گریپ فروت، انگور، خیار، هندوانه، زالزالک، انجیر و زیتون
- مصرف برخی از گیاهان دارویی مانند ترخون، ریحان، شوید، جعفری، گشنیز، شنبلیله، نعناع، سیر و موسیر، کنگر و ریواس
- مصرف 2 تا 3 نوبت سبزیجات پخته شده و حبوباتی مانند ماش و چاشنی آلو یا آبغوره و تمر هندی
فشار خون در بارداری را جدی بگیرید
فشار خون در بارداری مسئله مهمی است که مادران باردار باید آن را جدی بگیرند. زنان حامله در این دوران با سوالات مختلفی مانند فشار خون در بارداری چقدر باید باشد؟ فشار خون زن حامله چند باید باشد؟ برای فشار خون بالا چه بخوریم؟ را دارند. همچنین چگونه فشار خون بارداری را پایین بیاوریم؟ جلوگیری از فشار خون بارداری چگونه است؟ باید گفت که هر اندازه فشار خون مادر باردار طبیعی باشد، سلامت مادر و جنین بهتر خواهد بود. با مراجعه به پزشک و رعایت رژیم غذایی، میتوان به تنطیم و کنترل فشار خون در دوران بارداری پرداخت.
منابع
- https://gahvare.net/articles/KOSa0/
- https://achareh.health/family/women/pregnancy/
- https://zhinteb.com/blood-pressure-in-pregnancy/