بارداری پوچ (Blighted ovum) در طول زندگی فرد به مدت حداقل یکبار رخ می‌دهد. عدم تعادل هورمونی و مشکلات ژنتیکی می‌توانند از دلایل بروز بارداری مولار محسوب شوند. پیشگیری از حاملگی پوچ در بیشتر موارد امکان پذیر نیست. اگر یکبار دچار حاملگی پوچ شده باشید، در بارداری های دیگر دچار مشکل نخواهید شد. بنابراین، لازم نیست که نگران بارداری مجدد در صورت تجربه حاملگی پوچ باشید.اما پزشکان توصیه می‌کنند که به منظور بارداری مجدد بعد از حاملگی مولار باید چرخه قاعدگی خود تنظیم کنید. در این مطلب از سایت ویشان به بررسی اطلاعاتی درباره بارداری پوچ و علائم مرتبط با این عارضه می‌پردازیم.

بارداری پوچ چیست؟

حاملگی پوچ هنگامی‌رخ می‌دهد لقاح بین اسپرم و تخمک صورت می‌گیرد. در طی حاملگی پوچ، تخمک در رحم قرار می‌گیرد. اما در طی حاملگی پوچ امکان شکل‌گیری جنین وجود ندارد. به همین دلیل، به این بارداری، حاملگی پوچ گفته می‌شود. در واقع، این نوع حاملگی وقتی رخ می‌دهد که تخمکی که باور شده است در دیواره رحم قرار می‌گیرد. اما سلول‌ها با وجود تشکیل جفت جنینی، قادر به رشد جنین نیستند. افرادی که این نوع حاملگی را تجربه می‌کنند در اوایل بارداری با سقط جنین مواجه می‌شوند.

آیا این سوال ذهن­تان را درگیر کرده است که در حاملگی مولار مشکل از زن است یا مرد؟ در بارداری پوچ این امکان وجود دارد که مشکل از مرد یا زن باشد. عواملی از قبیل افزایش سن مرد و کیفیت اسپرم‌ها باعث بروز حاملگی پوچ در خانم‌ها می‌شوند. بنابراین، می‌توان گفت که علت حاملگی پوچ، وجود مشکل در هر دو جنسیت زن و مرد است.

علت بارداری مولار چیست؟

متخصصان نتوانسته‌اند که علل بروز بارداری و حاملگی پوچ را به صورت کامل تشخیص دهند. پزشکان برای تشخیص علت حاملگی پوچ ممکن است که آزمایشاتی را برای فرد تجویز کنند. با این حال، از عوامل ایجاد‌کننده بارداری پوچ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعیف بودن تخمک
  • کیفیت پایین اسپرم
  • نابهنجاری کروموزوم ۹
  • تقسیم سلول‌ها به صورت غیرعادی
  • سابقه سقط جنین
  • مشکلات ژنتیکی

علائم بارداری پوچ چیست؟

افرادی که حاملگی پوچ را تجربه می‌کنند، احتمالاً دچار علائمی‌می‌شوند. شما در صورت حاملگی پوچ ممکن است که علائم اولیه حاملگی را تجربه کنید. اگر علائم زیر را دارید باید از نظر تشخیص حاملگی پوچ یا واقعی معاینه شوید. از علائم حاملگی پوچ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. خونریزی خفیف
  2. لکه بینی
  3. لخته خون
  4. حساسیت سینه
  5. بزرگ شدن شکم
  6. قطع قاعدگی
  7. افزایش وزن
  8. تهوع
  9. بیزاری از غذا یا ویار
  10. بزرگ شدن سینه
  11. تغییر در نوک سینه ها
  12. بزرگ شدن دهانه رحم
  13.  تورم شکم
  14. خستگی
  15. بی حالی

درمان بارداری پوچ چیست؟

در صورتی که دچار حاملگی پوچ شده باشید، احتمال درمان این مشکل وجود دارد. البته پروسه درمان حاملگی پوچ به این صورت نیست که به شکل گیری جنین کمک شود.عواملی از قبیل مدت زمان بارداری پوچ، بیماری‌های پزشکی و دارو‌های مصرفی به پزشک در انتخاب روش درمانی مناسب کمک می‌کنند. در مراحل اولیه درمان در طی بازه زمانی مشخص به فرد اجازه داده می‌شود که جنین را سقط کند. اما در صورت عدم نتیجه‌گیری از این روش، انجام جراحی به بیمار توصیه می‌شود. فرد پس از درمان دارویی حاملگی پوچ نیز احتمال دارد که علائمی‌از قبیل درد شکم، گرفتگی عضلات و تهوع را تجربه کند.

تشخیص حاملگی پوچ

در صورتی که از بارداری خود مطلع نباشید، روند سقط بیشتر طول می­کشد. بهترین راه برای تشخیص حاملگی پوچ، انجام سونوگرافی است. در حاملگی پوچ، در تصویر سونوگرافی عکس رحم خالی نشان داده می‌شود. در طی این نوع حاملگی، تخمک مانند کیسه خالی در عکس سونوگرافی مشخص می‌شود. البته، علاوه بر سونوگرافی از آزمایش برای تعیین سطح HGG نیز استفاده می‌شود. هورمون HGG جزء هورمون‌های بارداری است که در اوایل دوران حاملگی افزایش پیدا می‌کند. پزشک با تجویز آزمایش، سطح هورمون را در بدن فرد اندازه‌گیری می‌کند و نوع بارداری را از این طریق تشخیص می‌دهد. جواب آزمایش بارداری نشان می‌دهد که واقعاً حامله هستید یا حاملگی پوچ را تجربه می‌کنید.

سقط جنین با حاملگی پوچ

حاملگی پوچ می‌تواند در برخی از مواقع به صورت خود به خود به پایان برسد. اما گاهی اوقات این حاملگی به خودی خود از بین نمی‌رود. پزشک ممکن است که دارو درمانی یا انجام جراحی کورتاژ را برای درمان حاملگی پوچ به بیمار پیشنهاد کند. در کل، از مراحل درمان حاملگی مولار می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام عمل جراحی کورتاژ برای درمان حاملگی پوچ: در روش جراحی کورتاژ، پزشک با استفاده از تکنیک‌های جراحی بافت جنین را از بین می‌برد. در واقع، جراحی برای از بین بردن بافت­های جفت در رحم انجام می­شود. معمولاً پزشکان از این بافت برای تشخیص دلیل حاملگی پوچ نیز استفاده می‌کنند. البته، پس از جراحی احتمال تجربه علائمی‌مانند خونریزی و درد وجود دارد.
  • مصرف داروهای سقط جنین برای درمان حاملگی پوچ: میزوپروستول جزء دارو‌هایی است که برای کمک به سقط جنین در حاملگی پوچ توسط پزشک تجویز می‌شود. سقط جنین با دارو در این نوع حاملگی معمولاً دو الی سه روز طول می‌کشد. اما به طور معمول، خود فرد قادر به تشخیص سقط نخواهد بود.

تشخیص بارداری واقعی و حاملگی پوچ

در بارداری طبیعی، پس از تقریباً ده روز از لقاح، جنین تشکیل می‌شود. اما در بارداری مولار روند تشکیل جنین صورت نخواهد گرفت. در طی این حاملگی، خانم حامله به دلیل داشتن کروموزوم غیرطبیعی قادر به ادامه بارداری نیست. حاملگی پوچ جزو مشکلاتی است که احتملاً برای خانم­ها در سنین مختلف رخ می­دهد. با وجود تشکیل کیسه، جنین در داخل آن قرار ندارد. حاملگی پوچ بهتر است که به موقع تشخیص داده شود. آزمایش خون و سونوگرافی می‌تواند به پزشک در تشخیص حاملگی پوچ کمک کنند.

در آزمایشات تصویربرداری، جنین در کیسه حاملگی قرار نمی‌گیرد و این به معنی حاملگی مولاراست. در صورتی که میزان هورمون گنادوتروپین از حد طبیعی کمتر باشد، احتمال حاملگی پوچ وجود دارد. البته، برخی از خانم‌ها با داشتن سطح پایین هورمون HGG روند بارداری طبیعی را تجربه خواهند کرد. اگر قصد بارداری بعد از سقط را دارید، می‌توانید تحت نظر پزشک حامله شوید.


منابع:

https://www.webmd.com/baby/blighted-ovum
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21924-blighted-ovum

دسته بندی شده در: