قرص ضد بارداری (birth control pill) نوعی روش پیشگیری از بارداری محسوب میشود که در صورت مصرف مداوم در جلوگیری از حاملگی تا حد زیادی مؤثر است. این قرصهای حاوی هورمونهایی هستند که قاعدگی را تنظیم میکنند و علائم PMS را نیز کاهش میدهند. کاهش میزان آکنه از مزیتهای این قرصها و از معایب آن میتوان به ابتلا به سرطانهای رحم و تخمدان اشاره کرد. در این مطلب به بررسی اطلاعات کلی درباره انواع قرص های ضد بارداری میپردازیم. با ما در وب سایت ویشان همراه باشید.
انواع قرص ضد بارداری
هورمونهای موجود در قرصهای ضدبارداری، زمانی که اسپرم قصد لقاح با تخمک را دارد، از ورود اسپرم به تخمک جلوگیری میکنند. همچنین، قرصهای ضد بارداری باعث ایجاد تغییراتی در رحم میشوند و از این طریق مانع بارداری میشوند. افزایش غلظت مخاط دهانه رحم، کاهش یا توقف تخمکگذاری و نازک شدن پوشش داخلی دیواره رحم در صورت مصرف قرص ضد بارداری از حاملگی ناخواسته پیشگیری میکند.
قرص ضد بارداری مارولین
مارولین یکی از مؤثرترین قرصهای پیشگیری از حاملگی است. پیشگیری از تخمکگذاری و ایجاد تغییر در مخاط دهانه رحم جزو مزایای مصرف قرص ضدبارداری مارولین محسوب میشوند. این قرص ضدبارداری از طریق مهار کردن گونادوتروپین مانع از نفوذ اسپرم به رحم و تخمکگذاری میشود. کاهش کیست، درمان آکنه و تنظیم قاعدگی جزو کاربردهای دیگر قرصهای ضدبارداری محسوب میشوند.
قرص ضد بارداری لونورژسترول
یکی از داروهای مؤثر برای جلوگیری از بارداری، قرص ضد بارداری لونورژسترول است. مصرف این قرص میتواند از بارداری ناخواسته جلوگیری کند. قرص لونورژسترول با داشتن مادهای به نام پروژستین در جلوگیری از لقاح بین اسپرم و تخمک و ممانعت از تخمکگذاری نقش مهمیدارد. اگر به دنبال روشی برای پیشگیری از بارداری هستید، به شما مصرف قرص لونرژسترول را پیشنهاد میکنیم.
قرص ضد بارداری لاینسترنول
قرص ضد بارداری لاینسترنول جزو قرصهای پیشگیری حاوی پروژسترون است. از این قرص علاوه بر پیشگیری از بارداری برای درمان بیماریها و سایر مشکلات زنانه نیز استفاده میشود. آمنوره، سرطان پستان و پلی منوره جزو مشکلاتی هستند که برای درمان آنها معمولاً قرصهایی از قبیل لاینسترنول تجویز میشود. قرص ضد حاملگی لاینسترنول تا حد زیادی از تخمکگذاری و ورود اسپرم پیشگیری میکند. در واقع، مصرف این قرص ضد حاملگی با افزایش میزان چسبندگی رحم، مانع ورود اسپرم میشود.
قرص ضد بارداری تری فازیک
تری فازیک جزو قرصهای ضد بارداری است که مصرف به موقع آن از حاملگی احتمالی جلوگیری میکند. قرصتری فازیک، علاوه بر پیشگیری از بارداری احتمال سرطان تخمدان را نیز کاهش میدهد. کاهش میزان خونریزی قاعدگی و تعداد کیستهای تخمدان جزو کاربردهای دیگر قرص ضد بارداری تری فازیک محسوب میشود.
این نوع قرص ضد حاملگی به دلیل داشتن ترکیبات حاوی پروژسترون و استروژن از آزاد شدن تخمکها جلوگیری میکند. قرصتری فازیک با پیشگیری از لانه گزینی تخمک در رحم از بارداری پیشگیری میکند. به علاوه، مصرف این قرص ضد حاملگی میتواند به دلیل افزایش ضخامت مخاط گردن رحم، از ورود اسپرم نیز جلوگیری کند.
قرص ضد بارداری خارجی یاز
یکی از قرصهای ضد بارداری که حاوی استروژن و پروژسترون، قرص ضد بارداری خارجی یاز است. این نوع قرص ضد حاملگی دارای ترکیباتی از قبیل هورمونهای زنانه است. بنابراین، مصرف قرص یاز میتواند از ایجاد تخمک و اتصال ان به دیواره رحم جلوگیری کند. در واقع، با مصرف به موقع قرص ضد بارداری یاز میتوانید مانع از رسیدن تخمک و اسپرم به یکدیگر شوید. علاوه بر پیشگیری از بارداری، قرص یاز برای درمان جوش و آکنه، کیست تخمدان، سرطان تخمدان، پرمویی و… نیز استفاده میشود.
قرص ضد بارداری کامپاند
قرصهای ضدبارداری علاوه بر پیشگیری از حاملگی دارای کاربردهای دیگری هستند. یکی از کاربردیترین انواع قرصهای ضد حاملگی، سیپروترون کامپاند است. قرص ضد بارداری کامپاند در مواردی از قبیل پیشگیری از بارداری، کاهش پرمویی و درمان آکنه نقش مؤثری دارد. افرادی که به بیماریهای آسم، دیابت، مشکلات کلیوی و… مبتلا هستند باید در مصرف قرصهای ضدبارداری مانند سیپروترون کامپاند احتیاط کنند.
عوارض جانبی قرص ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری برای برخی از افراد عوارض جانبی را به همراه ندارند. با این حال، عدهای نیز ممکن است که در صورت مصرف طولانی قرصهای پیشگیری از بارداری، علائم زیر را تجربه کنند. این علائم و عوارض جانبی عبارتند از:
- لکه بینی در بارداری
- افزایش حساسیت سینه
- تهوع
- درد زیرشکم
- افزایش میزان ترشحات واژن
- لخته شدن خون
- کاهش میل جنسی
آیا قرص ضد بارداری باعث غلظت خون میشود؟
تحقیقاتی در زمینه تأثیر قرصهای ضد بارداری بر افزایش غلظت خون انجام شده است. این تحقیقات نشان میدهد که مصرف قرصهای ضد بارداری میتواند احتمال لخته شدن خون و افزایش غلظت خون را افزایش دهند. البته، در صورتی که به مدت طولانی قرصهای ضد بارداری را مصرف کنید، احتمال بروز عارضه غلظت خون وجود دارد. پس این نکته را نیز در نظر داشته باشید.
چند رو بعد از مصرف قرص ضد بارداری پریود میشویم؟
آیا قرص بارداری مصرف کردهاید و این سؤال ذهنتان را درگیر کرده است که چه موقع بعد از مصرف قرص پریود میشوید؟ معمولاً ظرف مدت یک هفته پس از مصرف قرصهای ضدحاملگی، خونریزی قاعدگی آغاز میشود. البته، این بازه زمانی در هر فردی با توجه به واکنش بدن و میزان هورمونها متفاوت است.
چه کسانی نباید قرص ضد بارداری مصرف کنند؟
مصرف قرص پیشگیری از بارداری به همه افراد پیشنهاد نمیشود. اگر برخی از افراد، قرصهای ضدحاملگی را مصرف کنند، دچار عوارض جانبی میشوند. بنابراین، اگر جزو افراد زیر هستید به شما استفاده از قرصهای پیشگیری را پیشنهاد نمیکنیم.
- دوران حاملگی را طی میکنید و علائم بارداری را دارید.
- فشارخون بالا دارید و تحت درمان هستید.
- دخانیات و سیگار مصرف میکنید.
- قبلاً سابقه سکته، لختگی خون و بیماری قلبی را داشتهاید.
- سردرد یا میگرن شدید دارید.
قرص ضد بارداری و سرطان رحم
در زمینه ارتباط بین سرطان رحم و قرص ضد بارداری تحقیقاتی انجام شده است. تحقیقات نشان میدهد که استفاده از قرصهای ضد بارداری به صورت طولانی میتواند احتمال ابتلا به مشکلاتی از قبیل سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. در صورتی که بیش از حد داروهایی از قبیل قرصهای ضد بارداری و هورمونی را مصرف کنید، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سینه افزایش پیدا میکند.
آموکسی سیلین و قرص ضد بارداری
مصرف برخی از داروها همراه با قرصهای ضدبارداری با عوارض جانبی همراه است. یکی از این داروها، آموکسی سیلین است. به علاوه، در صورت استفاده از آموکسی سیلین، تأثیر قرص ضد حاملگی کاهش پیدا میکند. پس اگر قرصهایی مانند آموکسی سیلین مصرف میکنید، پزشک خود را از داروهای مصرفی خود هنگام تجویز قرص ضدبارداری مطلع کنید.
پیشگیری از بارداری با مصرف به موقع قرص های جلوگیری
مصرف قرص ضد بارداری را میتوان جزو کاربردیترین روشها برای پیشگیری از حاملگی در نظر گرفت. این نوع قرصها روی میزان ترشح هورمونها تأثیر میگذارند. البته، در صورت استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد حاملگی ممکن است که دچارعوارضی از قبیل لخته شدن خون، درد شکم، حساسیت سینه و… شوید.
در صورتی که قصد پیشگیری از بارداری با مصرف قرص جلوگیری را دارید، پزشک خود را نیز از داروهای مصرفی خود مطلع کنید. مصرف آموکسی سیلین میتواند اثربخشی داروهای ضدبارداری را به حداقل برساند. قرصهای پیشگیری از حاملگی دارای مزایای دیگری از قبیل درمان پرمویی، رفع جوش و آکنه نیز هستند. شما میتوانید با مصرف قرصهای پیشگیری از حاملگی علاوه بر جلوگیری از بارداری ناخواسته، آکنه و پرمویی هورمونی را نیز درمان کنید.
منابع: